راهنمای خرید، قبل از خرید ماهی به چه نکاتی توجه کنیم؟
به گزارش وبلاگ طفره، مهم ترین بحث در مورد ماهی، بحث سلامت و رعایت نکات بهداشتی است که همیشه مورد توجه قرار می گیرد.
به گزارش خبرنگار ، مهم ترین بحث در خصوص ماهی، بحث سلامت و رعایت نکات بهداشتی است که همیشه مورد توجه قرار می گیرد. در خصوص تأثیر مواد غذایی در مسمومیت ها و انتخاب درست آن ها باید بدانیم که اگر در تهیه مواد غذایی دقت لازم را داشته باشیم شاید بسیاری از مسمومیت ها بروز نکند. قبل از خریدن ماهی حتما این مطلب را بخوانید.برای خرید ماهی و تشخیص تازگی آن باید به نکاتی مانند درخشان بودن ظاهر ماهی و موج های رنگارنگ در پولک های ماهی توجه کرد که نشان می دهد ماهی به تازگی صید شده است و مشاهده لک روی شکم ماهی بهترین دلیل برای فاسد بودن آن است همچنین چشم های ماهی باید درخشنده و برجسته باشد و در صورت چشم غیرشفاف و سفید می توان گفت این ماده غذایی کهنه است.
در خصوص نگهداری ماهی نیز باید بدانیم که منجمد کردن دوباره مواد غذایی به ویژه محصولات دریایی از نظر ارزش غذایی و بهداشتی درست نیست و با این کار احتمال بروز مسمومیت غذایی و آلودگی این مواد بسیار زیاد می شود.
و دیگر اینکه هرگز ماهی پخته شده را نباید در کنار غذای خام قرار داد چرا که موجب آلودگی آن می شود.
خیلی از افراد به دلیل اینکه تصور می نمایند هر گوشتی منجمد شود، مزه و طعمش عوض خواهد شد و ارزش تغذیه ای کمتری دارد، ماهی منجمد نمی خرند در صورتی که اگر مراحل صید تا انجماد به شکل صحیح اجرا شده باشد، این تصور اشتباه است.
مهم ترین نکته این است که اصول بهداشت تا مرحله عرضه ماهی به مشتری رعایت شود. معمولاً ماهی های شمال و استخرهای پرورشی، تازه به بازار عرضه می شوند اما ماهی های جنوب طبق قوانین کشور باید حتماً فریز شده باشند. البته ماهی شمال هم به شهرهای اطراف محل صید غیرمنجمد منتقل می شود و برای حمل آن به شهرهای دورتر، باید منجمد شود زیرا از نظر علمی بهترین روش نگهداری و حفظ ارزش تغذیه ای مواد غذایی مانند گوشت، مرغ و ماهی روش انجماد است.
اگر روش انجماد درست انجام شود، نه تنها ارزش غذایی ماهی کم نمی شود بلکه مصرف این ماهی ها به دلیل مواد مغذی ای که دارند، در پیشگیری از ابتلا به بیماری های قلبی- عروقی مفید خواهد بود.
این درست است که کیفیت ماهی ای که درست منجمد شده و حمل ونقل مناسبی داشته است، پایین نمی آید اما تغییر چند درجه دما، تازگی و لطافت محصول را از بین می برد و باعث تغییر طعم و مزه آن می شود. به همین دلیل اگر قرار است ماهی منجمد شود باید در اسرع وقت و هرچه سریع تر پس از صید این کار انجام بگیرد در غیر این صورت روند فساد به سرعت آغاز خواهد شد، به خصوص اگر امعاء و احشاء داخل شکم ماهی خارج نشده باشد. معمولاً مرحله انجماد در دمای پایین تر از صفر (منهای 45-35 درجه) انجام می گیرد.
تشخیص ماهی تازه
برای حفظ کیفیت و ارزش غذایی ماهی های منجمد باید مرحله یخ زدایی هم درست انجام شود؛ یعنی 24 ساعت قبل از مصرف، ماهی را از فریزر خارج کرد و در یخچال نگه داشت. یکی دیگر از روش های یخ زدایی ماهی، قرار دادن آن داخل مایکروفر یا زیر آب سرد روان است. با این روش هم کیفیت و ارزش غذایی ماهی حفظ می شود.
اگر مرحله انجماد یا یخ زدایی ماهی درست انجام نشود، خونابه زیادی از آن خارج می شود که باعث کاهش املاح محلول در آب و ارزش تغذیه ای ماهی خواهد شد و در نتیجه طعم آن تغییر پیدا می نماید.
ماهی ها انواع مختلفی دارند. بعضی از آنها ماهی آب شور و بعضی دیگر ماهی آب شیرین هستند. البته انواع ماهی های دریایی نسبت به ماهی های پرورشی ارجحیت دارند به دلیل اینکه آن ها از دریا که منبع بسیاری از مواد مغذی است تغذیه می نمایند.
ضمناً نباید فراموش کرد که این نوع ماهی ها از لحاظ ید و ویتامین D و سایر مواد مغذی بهتر از ماهی های پرورشی -که این خواص را ندارند - هستند. به علاوه، ماهی ها از لحاظ نوع تغذیه و اسیدهای آمینه موجود در بدن شان نیز با هم متفاوت اند. بعضی از آن ها گوشت خوار، گیاه خوار و بعضی دیگر جزو ماهی هایی هستند که از مواد کف دریا و... تغذیه می نمایند. به همین دلیل ترکیب اسیدهای آمینه بدن شان متفاوت است.
البته اغلب ماهی ها اسیدهای آمینه بیوژن دارند. اسیدآمینه بیوژن عاملی است که باعث فراوری بوی ماهی می شود. به همین دلیل بوی زُهم ماهی به 2 عامل نوع تغذیه و اسیدآمینه موجود در بدن ماهی بستگی دارد.
نباید فراموش کرد که انتخاب ماهی بدون بو یا بودار به ذائقه افراد نیز برمی شود و اغلب افرادی که مرتب ماهی مصرف می نمایند، این طعم و بو برایشان قابل پسندتر است. البته توصیه می شود برای دریافت بوی زهم ماهی بیشتر از ادویه ها و پیاز استفاده شود چون از نظر تغذیه ای سالم هستند و پیامدی را برای مصرف نماینده در پی نخواهند داشت.
مسئله بعدی کیفیت ماهی است که با توجه به نوع پرورشی و دریایی آن به عوامل دیگری چون نحوه حمل ونقل، نگهداری، سردخانه گذاری و... بستگی دارد. در خصوص اینکه ماهی از جنوب یا شمال تامین شود، تفاوتی نیست اما اگر از جنوب تامین می شود حتماً باید منجمد حمل شود یا با هواپیما به مقصد مورد نظر انتقال پیدا کند. اگرچه ماهی شمال را هم می توان به صورت غیرمنجمد نیز به بعضی از شهرهای اطراف انتقال داد اما برای حمل به شهرهای دورتر باید روش انجماد را انتخاب کرد.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان