مارکوپولو در ایران تلاشی برای روشن شدن جنبه های معماگونه یک سفر
به گزارش وبلاگ طفره، کتاب مارکوپولو در ایران نوشته آلفونس گابریل، ترجمه زنده یاد کیکاووس جهانداری از سوی انتشارات بنیاد موقوفات محمود افشار راهی بازار نشر شد.
این کتاب تحقیقی است در بازیابی و معرفی جهت گذر مارکوپولو در سفر به فلات ایران که در دو بخش مارکوپولو در ایران و سفر تدوین شده است. مؤلف برای نیل به هدف خود بارها مسافت میان کرانه غربی این فلات تا سرزمین کوهستانی شرق آن را پیموده و پس از مطابقت دادن مشاهدات خود با گزارش های مارکوپولو کوشیده است خط سیر او را معین کند و نکته هایی را که در نوشته های وی جنبه معمایی یافته روشن سازد.
طبق اطلاعات سفرنامه مارکوپولو، او از چند شهر ایران از جمله تبریز، یزد، کرمان، ساوه و... سفر کرد و درباره هر شهر نکاتی را نقل نموده است. نخستین شهری که مارکو وارد آن شد تبریز یا به زبان مارکوپولو توریز بود. در این زمان ایلخانیان تبریز را بعنوان مقر اصلی خود انتخاب نموده بودند. بنابراین این شهر چند سال پیش از ورود مارکو رونق یافته بود و نیز دروازه تجارت قسطنطنیه به هندوستان بود. مارکو درباره تبریز می گوید: این شهر موقعیتی بسیار عالی دارد و کالاهای بازرگانی از هرمز، هندوستان، بغداد و موصل و دیگر نواحی به راحتی وارد تبریز می گردد به گفته مارکو بعضی از کالاهایی که داد و ستد می شده مروارید و سنگ های قیمتی بوده و سود خوبی برای بازرگانان داشته است. بعلاوه حرفه مردم تبریز در زمان حضور مارکوپولو تجارت و پیشه وری به معنای بافت انواع پارچه های گران قیمت از جنس زر و ابریشم بوده است.
با توجه به سفرنامه مارکوپولو، در سفری که به ایران داشته و توصیف هایی که از شهرهای مختلف نموده به نظر می رسد بیشترین توجه او بر مسائل مالی، شغل اکثریت مردم و داد و ستدهای آن ها بوده است. به عبارتی نخستین چیزی که در ورود به شهرهای ایران مورد توجه مارکوپولو بوده است وسیله امرار و معاش مردم، کالاهایی که بین بازرگانان داد و ستد می شده و حرفه ای که مردان و در بعضی شهرها زنان به آن مشغول بوده اند. پس از آن به غذاهایی که پخت آن ها در هر شهری رایج بوده و نیز به بعضی آداب و رسوم در میان مردمان بومی هر منطقه اشاره نموده است.
علاقه مندان می توانند کتاب مارکوپولو در ایران نوشته آلفونس گابریل، ترجمه زنده یاد کیکاووس جهانداری از دهم تا بیست و سوم آذرماه، این کتاب را با 30 درصد تخفیف (77 هزار تومان) از دفتر مرکزی بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار تهیه نمایند.
منبع: ایبنا - خبرگزاری کتاب ایران