مزایای شیر مادر برای کودک و مادر
به گزارش وبلاگ طفره، احتمالاً شما هم می دانید که شیر مادر برترین غذا برای نوزاد است ولی آیا این را هم می دانید که شیر مادر مزایایی بیشتر از یک ماده غذایی صرف دارد؟ شیر مادر علاوه بر اینکه حاوی تمام ویتامین ها و مواد غذایی لازم برای نوزاد در 6 ماه اول زندگی است حاوی مواد ضد بیماری هم بوده و کودک شما را از بیماری ها مصون می دارد. به همین علت

مزایای شیر مادر برای کودک و مادر
احتمالاً شما هم می دانید که شیر مادر برترین غذا برای نوزاد است ولی آیا این را هم می دانید که شیر مادر مزایایی بیشتر از یک ماده غذایی صرف دارد؟ شیر مادر علاوه بر اینکه حاوی تمام ویتامین ها و مواد غذایی لازم برای نوزاد در 6 ماه اول زندگی است حاوی مواد ضد بیماری هم بوده و کودک شما را از بیماری ها مصون می دارد. به همین علت است که انجمن بچه ها آمریکا شیر مادر را تنها غذای لازم برای کودک در 6 ماه اول زندگی می داند. مطالعات علمی نشان می دهند که شیر دادن برای سلامت مادر هم مفید است. در این مقاله مهمترین فواید شیر دادن برای کودک و مادر آمده است.
محافظت در مقابل مسائل گوارشی، تنفسی و عفونت های گوش
مطالعات زیادی از سرتاسر دنیا نشان داده اند که اسهال، مسائل دستگاه تنفسی تحتانی (ریه ها)، و عفونت های گوش در بچه های که از شیر مادر تغذیه می نمایند کمتر اتفاق افتاده و در صورتیکه هم رخ دهند شدت کمتری دارند.محققین دریافته اند که فاکتور های ایمنی موجود در کلستروم یا آغوز (اولین شیری که در بدن مادر فراوری می گردد) به وسیله ایجاد یک لایه دفاعی بر روی مخاط روده، بینی و گلو کودک را در مقابل ارگانیسم های بیماری زا محافظت می نمایند. اصلی ترین فاکتور ایمنی در اینجا igA ترشحی (ایمونوگلوبولین A) است. این ماده به میزان زیادی در کلستروم وجود دارد (به همین علت باید شیر دهی را بلافاصله پس از بدنیا آمدن کودک آغاز کرد) ولی در شیر در روزهای بعد هم با مقادیر کمتری وجود دارد.
شیر مادر کودک را در مقابل ایجاد بیماری های التهابی روده در سنین بالاتر هم محافظت می نماید. در چندین مطالعه نشان داده شده است که رابطه ای میان عدم مصرف شیر مادر در زمان نوزادی و ایجاد بیماری های التهابی روده نظیر بیماری کرون و کولیت اولسرو در عظیمسالی وجود دارد.
محافظت در مقابل ایجاد آلرژی
یافته های چندین مطالعه نشان می دهد که شیر دادن بمدت 6 ماه یا بیشتر احتمال بروز حساسیت تنفسی یا غذایی را کاهش می هد. حداقل یک مطالعه نشان داده است که این محافظت بخوبی تا سنین پیری باقی می ماند. مطالعه دیگری نشان داده است که نوزادان نارسی که در خانواده ای با سابقه آلرژی بدنیا می آیند در صورتیکه با شیر مادر تغذیه شوند کمتر به اگزما مبتلا می شوند. بعلاوه در مطالعه ای دیگر نشان داده شده است که تغذیه منحصراً با شیر مادر حداقل در 4 ماه اول زندگی احتمال ابتلا به آسم را در سنین حدود 6 سالگی کاهش می دهد.دانشمندان بر این تصورند که اسید های چرب و فاکتور های ایمنی نظیر igA در شیر مادر به وسیله متوقف کردن ورود پروتئین های عظیم خارجی به سیستم بدن کودک مانع بروز واکنش های آلرژیک می شوند. (پروتئین های موجود در شیر گاو از شایع ترین مواد حساسیت زا [آلرژن] هستند و به همین علت است که بچه های از شیر خشک هایی که بر پایه شیر گاو ساخته می شوند تغذیه می نمایند بیشتر از بچه های که از شیر مادر تغذیه می نمایند دچار واکنش های حساسیتی می شوند.)
تقویت هوش نوزاد
چندین مطالعه نشان داده اند که ممکن است میان تغذیه با شیر مادر و ضریب هوشی (IQ) بالا رابطه ای وجود داشته باشد. به نظر می رسد که بچه های که بمدت 6 ماه یا بیشتر از شیر مادر تغذیه می نمایند بیشترین بهره را می برند. متخصصین موگویند تماس عاطفی که حین شیر دادن شکل می گیرد احتمالاً در افزایش ضریب هوشی نقش دارد ولی نقش اصلی احتمالاً بعهده اسید های چرب است که در تکامل مغزی نقش خود را ایفا می نمایند.جلوگیری از چاقی در سنین بالاتر
نقش شیر مادر در وزن کودک در سنین بالاتر مدتها مورد تردید بوده است. در ماه مه 2005، محققین پس از آنالیز 61 مطالعه صورت گرفته در خصوص رابطه میان شیر مادر و چاقی در سنین بالاتر به این نتیجه رسیدند که تغذیه با شیر مادر در ماه های بعد از تولد با کاهش خطر چاقی رابطه دارد. البته آنها بعلاوه بر این باور بودند که برای معین شدن این رابطه به مطالعات بیشتری احتیاج است.متخصصین بر این باورند که تغذیه با شیر مادر به چند علت بر افزایش وزن در سنین بالاتر اثر دارد: بچه های که از شیر مادر تغذیه می نمایند نظم بهتری از نظر تغذیه دارند و این سبب می گردد که در سنین بالاتر تغذیه سالم تری داشته باشند. شیر مادر نسبت به شیر خشک انسولین کمتری دارد (انسولین محرک تولد چربی هم هست). و میزان هورمون پروتئینی لپتین در بدن بچه های که از شیر مادر تغذیه می نمایند بیشتر است؛ محققین معتقدند که این ماده در تنظیم اشتها و چربی نقش دارد. بعلاوه بچه های که شیر خشک می خورند در مقایسه با آنهایی که از شیر مادر تغذیه می نمایند در هفته های اول زندگی سریع تر وزن می گیرند و این وزن گیری سریع با چاقی در سنین بالاتر ارتباط دارد.
محافظت در مقابل لوسمی بچه ها
مطالعات نشان داده اند که تغذیه با شیر مادر می تواند سبب کاهش خطر ابتلا به لوسمی های حاد لنفوبلاستیک و میلوئید گردد. محققین دقیقاً نمی دانند که شیر مادر چگونه خطر ابتلا به این سرطان ها را کاهش می هد ولی معتقدند آنتی بادی های موجود در شیر مادر ممکن است سبب تقویت سیستم ایمنی کودک شوند. در این زمینه تحقیقاتی در حال اجرا است.جلوگیری از ابتلا به دیابت تیپ 1
به نظر می رسد که تغذیه از شیر مادر بمدت بیش از 6 ماه خطر ابتلا به دیابت غیر وابسته به انسولین (تیپ 1) را کاهش می هد. در یک مطالعه بچه های که کمتر از 3 ماه با شیر مادر و قبل از ماه چهارم با شیر گاو تغذیه شده بودند 1.5 برابر بیشتر به این نوع دیابت مبتلا شدند. مکانیسم محافظت شیر مادر در مقابل این بیماری کاملاً معین نیست ولی محققین احتمال می دهند که فاکتور های ایمنی موجود در شیر مادر ممکن است در این زمینه نقش داشته باشند.جلوگیری از ابتلا نوزادان نارس به عفونت و فشار خون بالا در سنین بالاتر
به نظر می رسد که شیر مادر محافظت ویژه ای برای نوزادان نارس ایجاد می نماید. در یک مطالعه دیده شده است که در بچه های که در هنگام تولد وزن بسیار کمی داشتند و از شیر مادر تغذیه شدند تعداد دفعات عفونت خونی جدی و مننژیت، کمتر از بچه های بود که با شیر خشک تغذیه شده بودند. بعلاوه یافته های یک مطالعه دیگر نشان می دهد که احتمال بالا بودن فشار خون در سنین نوجوانی در نوزادان نارسی که با شیر مادر تغذیه می شوند کمتر است.کاهش احتمالی خطر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد
شواهد محکمی دال بر کاهش خطر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد در بچه های که از شیر مادر تغذیه می نمایند وجود ندارد. در برخی از مطالعات رابطه ای میان شیر مادر و بروز کمتر این سندرم دیده شده است در حالیکه در برخی مطالعات دیگر چنین رابطه ای دیده نشده است. با این حال آنچه که معین است این است که شیر مادر خطر بروز عفونت های تنفسی و گوارشی را که خود ممکن است با این سندرم ارتباط داشته باشند کاهش می هد.یاری به کاهش وزن مادر
شیر دهی به کاهش سریع وزن مادر بویژه در سال اول یاری می نماید. علت این امر این است که بدن مادر با ساختن شیر کالری می سوزاند.کاهش استرس و خونریزی پس از زایمان
از آنجا که شیر دهی سبب آزاد شدن هورمون اکسی توسین از بدن مادر می گردد مادر احساس راحتی و آرامش بیشتر هنگام شیر دادن دارد. مطالعات متعدد در حیوانات و انسان نشان داده اند که اکسی توسین به آرامش یاری می نماید.در یک مطالعه از این مطالعات نشان داده شد که زنانی که میزان اکسی توسین در بدنشان بالا بود هنگامیکه از آنها خواسته شد در خصوص مسائل شخصی شان صحبت نمایند استرس و فشار خون کمتری داشتند. اکسی توسین بعلاوه یاری می نماید تا رحم منقبض شده و به میزان قبل از حاملگی برسد و این انقباض سبب کاهش خونریزی پس از زایمان می گردد.
کاهش خطر ابتلا به برخی از انواع سرطان
در مطالعات متعدد نشان داده شده است که هر چه مدت شیر دهی بیشتر باشد احتمال ابتلا به سرطان های پستان و تخمدان کمتر است. در خصوص سرطان پستان، شیر دهی بمدت حداقل یک سال، بیشترین اثر محافظتی را دارد. هنوز کاملاً معین نیست که شیر دهی چگونه چنین تأثیری دارد ولی تغییرات ساختمانی در بافت پستان بر اثر شیر دهی و این حقیقت که ترشح شیر میزان استروژن تولد شده در بدن را کاهش می هد احتمالاً در این مسئله نقش دارند. محققین بر این باروند که تأثیر شیر دهی بر کاهش ابتلا به سرطان تخمدان هم ممکن است به سبب کاهش تولد استروژن باشد.کاهش خطر ابتلا به پوکی استخوان (استئوپروز) در سنین بال
شواهد متناقضی مبنی بر ارتباط میان شیردهی و تراکم استخوانی وجود دارد. روشن است که تراکم استخوانی در زنان شیر ده با آغاز شیردهی احتمالاً به علت کمبود کلسیم یا استروژن کمتر میزانی کم می گردد ولی این کاهش در حین یا بعد از قطع شیر دهی جبران می گردد. دو مطالعه نشان دادند که شیر دهی ممکن است در دراز مدت تراکم استخوانی را بهبود بخشیده و با کاهش خطر شکستگی استخوان لگن در سنین پیری همراه باشدمنبع:www.ninisite.com
/خ
منبع: راسخون