هورمون درمانی را جدی بگیرید

به گزارش وبلاگ طفره، بیشتر زنان نسبت به یائسگی که دوره ای طبیعی در سیر تکاملی سیستم باروری خانم ها تلقی می گردد، حس تلخی دارند و تصور می نمایند ورود به این دوران به معنای انتها جذابیت های خاص زنانه است.

هورمون درمانی را جدی بگیرید

جدا از این تصور که صرفا به باور خود زنان بازمی گردد، یائسگی از نظر روانی و حتی فیزیکی، هرگز به معنای از دست رفتن درخشش های زنانه نیست. از سوی دیگر، متخصصان زنان با بهره گیری از هورمون درمانی در مواردی که منع پزشکی برای فرد مطرح نباشد، می توانند در کاهش عوارض آزار دهنده یائسگی به خانم ها یاری نمایند.

اما بهره گیری از درمان هورمونی نیز بدون عارضه نیست و با اما و اگرهایی همراه است که ما در گفت و گو با دکتر مریم السادات حسینی، رئیس سومین کنگره بین المللی چالش های بالینی در مامایی، زنان و نازایی و مدیرگروه زنان و زایمان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی مروری بر آنها خواهیم داشت.

هورمون درمانی برای دو گروه از بیماران مورد استفاده قرار می گیرد؛ یک گروه بیمارانی که دچار یائسگی زودرس می شوند و گروه دیگر افرادی که در سن طبیعی یائسه می شوند اما با مشکلاتی روبه رو هستند.

دکتر حسینی در این باره می گوید: به دلیل این که عوارض یائسگی های زودرس زیاد است، توصیه می گردد که خانم ها تحت نظر پزشک، آزمایش ها و آنالیز های لازم را انجام دهند و اگر منع مطلقی برای هورمون درمانی ندارند، تحت هورمون درمانی قرار بگیرند. همچنین توصیه می گردد در صورت یائسگی در سن طبیعی، غربالگری های خاص این دوره انجام گردد، زیرا در این سن اقدامات و درمان های پیشگیرانه ای ضروری است که باید صورت بگیرد.

هورمون درمانی پس از یائسگی، چرا؟

هورمون درمانی یک روش جایگزینی هورمونی است که به دنبال نارسایی تخمدان و بروز یائسگی انجام می گردد.

رئیس سومین کنگره بین المللی چالش های بالینی در مامایی، زنان و نازایی با بیان این مطلب می افزاید: با بروز یائسگی عوارضی مثل گرگرفتگی، اختلال خواب، اختلات خلقی، خشکی واژن و پوکی استخوان رخ می دهد که با هورمون درمانی قابل کنترل و کاهش است. البته هورمون درمانی چیزی نیست که برای همه خانم ها طی یائسگی تجویز گردد، بلکه برای بعضی بسیار مفید و برای بعضی مضر است. بنابراین توصیه می کنیم خانم ها قبل از استفاده از این درمان ها به مراکز درمانی یا متخصصان زنان مراجعه نمایند تا آنالیز های لازم صورت گیرد.

شما از هورمون درمانی سود می برید

به گفته دکتر حسینی، در افرادی که دچار یائسگی زودرس شده اند که معمولا به سن پایین تر از 45سالگی اطلاق می گردد، توصیه به مصرف هورمون می گردد. در خانم هایی هم که به طور طبیعی یائسه می شوند نیز مصرف هورمون تا پنج سال توصیه شده به شرط این که موردی جهت منع مصرف هورمون نداشته باشند.

وی اظهار می نماید: به طور کلی خانم هایی که از عوارض یائسگی رنج می برند، در ده سال اول یائسگی هستند، زیر 60سال دارند و منعی جهت مصرف هورمون ندارند و از هورمون درمانی سود می برند.

تیغ دولبه هورمون درمانی

دکتر حسینی با اشاره به این که هورمون درمانی فواید ومضراتی دارد، می گوید: مهم ترین فایده هورمون درمانی، کاهش گرگرفتگی است که هنوز هم به عنوان بهترین درمان این عارضه شناخته شده است.

همچنین یاری به کاهش توده استخوانی یاری به بهبود خلق،یاری به کاهش درد های استخوانی و مفاصل از فواید هورمون درمانی محسوب می گردد. کاهش ابتلا به سرطان روده بزرگ در افرادی که تحت هورمون درمانی بوده اند نیز دیده شده است.

این متخصص می افزاید: از عوارض هورمون درمانی به افزایش وزن حساسیت و درد پستان، خونریزی غیرطبیعی، افزایش مختصر خطر ابتلا به سرطان پستان نیز باید اشاره نمود.

شما نباید هورمون درمانی کنید

گرچه گفته می گردد هورمون درمانی می تواند از بروز بیماری های قلبی ـ عروقی پیشگیری می نماید، اما اگر فردی سابقه حوادث عروقی مانند ترومبوز عروقی، لخته شدن خون یا سابقه سکته مغزی و قلبی داشته باشد، استفاده از هورمون درمانی توصیه نمی گردد.

از دیگر موارد منع هورمون درمانی می توان به ابتلای فرد به سرطان پستان،سابقه بیماری فعال کبدی و در معرض خطر بودن از نظر ابتلای به سرطان رحم اشاره نمود.

از قرص های هورمونی تا داروی تزریقی

هورمون درمانی روش های مختلفی دارد که شامل مصرف قرص های استروژن و ترکیبات پروژسترونی می گردد که هم به صورت دوره ای وهم به طور مداوم مصرف می گردد.

دکتر حسینی در این باره شرح می دهد: در خانم هایی که تحت عمل جراحی برداشتن رحم قرار گرفته اند احتیاج به مصرف پروژسترون ندارند و فقط استروژن مصرف می نمایند، عوارض مصرف داروی هورمونی نیز کمتر است.

همچنین در بعضی موارد، می توان از برچسب های پوستی نیز به عنوان یک روش درمان استفاده کرد. در خانم هایی که از خشکی واژن شکایت دارند و به دلایلی نمی توانند از نوع خوراکی داروی هورمونی استفاده نمایند یا منع مصرف دارند نیز ترکیبات استروژنی واژینال به صورت کوتاه مدت، اثربخشی خوبی دارد و تاحدودی هم روی سایر عوارض یائسگی مفید است.

پونه شیرازی - سلامت / روزنامه جام جم

منبع: جام جم آنلاین

به "هورمون درمانی را جدی بگیرید" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "هورمون درمانی را جدی بگیرید"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید